Алкогольні напої

Ковток витонченого вина, келих феєричного шампанського, чарка міцної горілки... П'янкі напої майже так само давно з'явилися в житті людей, як вогонь та керамічний посуд. Вже вісім тисяч років до нашої ери хмільні напої виготовляли з меду, плодових соків і дикого винограду. Спочатку людей приваблювали лише одурманюючі властивості алкоголю, згодом естетичні вимоги до п»янких напоїв зросли, і вони міцно ввійшли в людське життя. На сьогодні майже кожен народ має свій національний «хмільний» напій. Найкращими у виготовлені вина вважають грузинів, французи знаються на вишуканому коньяку, батьківщина текіли – Мексика, визнаний ром виготовляють на Ямайці. Які би напої не пропонували українцеві, горілочка завжди є першим напоєм на святковому столі. У нашому кафе ви можете замовити як гарної горілки, так і скуштувати напої різних народів.

Радимо спробувати напої, що є візитками їх країн-виробників:
  • лікер «Єгермейстер» (Німеччина)
  • бальзам «Унікум» (Угорщина)
  • лікер «Лімончелло» (Італія)
  • вино Хванчкара (Грузія)
  • коньяк «Карпати» (Україна)

То ж: За щастя, за долю !!!

Алкогольні напої – вони різні, різні у них і історії виникнення. Багато з них стали візитними картками тих країн, де були винайдені. Коротенько про найпоширеніші з алкогольних напоїв:

Вино – алкогольний напій, що утворюється в результаті повного або часткового спиртового бродіння виноградного чи плодово-ягідного соку (інколи із додаванням спирту та інших речовин). За якістю поділяться на марочні (кращі, витримані вина, виготовлені у певних виноробних районах з одного чи декількох певних сортів винограду, вирощеного у визначених виноробних районах) та ординарні ( молоді вина, виготовлені з дотриманням встановлених виноробних стандартів, не мають ознак марочних вин і поступають в продаж у віці від 3 місяців до 1 року. Ординарні вина віком більше 1 року називаються витриманими ординарними винами). За кольором розрізняють білі, рожеві та червоні вина.
  • Каберне – виноградні сорти французького походження, характерною особливістю яких є темно-сині, соковиті плоди. Поширені Каберне Совіньйон та Каберне Фран. Використовуються для виготовлення сухих та десертних вин, шампанського.
  • Кагор – (від назви м.Cahors, Франція) – десертне вино, виготовлене з винограду червоних сортів частковим бродінням мезги або сусла з пізнішим додаванням спирту. Кагори належить до групи десертних червоних вин. Вони відзначаються темно-червоним рубіновим кольором, повнотою, м’якістю, бархатистістю, тонкими какао-шоколадними тонами смаку та букету.
  • Мадера – міцне вино з білих чи рожевих виноградних сортів, виготовлене в результаті бродіння мезги чи сусла до якого пізніше додається спирт. Вино витримують в бочках на сонячних майданчиках чи опалюваних приміщеннях при доступі повітря, потім ще декілька років – у винних підвалах. Існує багато видів мадери, вони відрізняються вмістом спирту, цукру, характером, якістю. Можуть бути сухими та солодкими. Батьківщина походження – Португалія.

Ігристі вина , на відміну від інших виноградних вин, насичені вуглекислотою. Їх отримують з відбірного, спеціально приготованого білого чи червоного сухого вина в результаті повторного бродіння в герметично закритих пляшках (шампанське), або резервуарах (ігристі вина). Завдяки цьому відбувається насичення вина вуглекислим газом і воно отримує ігристі та пінисті властивості.

Коньяк – це оригінальний міцний алкогольний напій, що має складний аромат з відтінком ванілії і легкий гармонійний смак. Виготовляється з коньячного спирту, який отримують в результаті перегонки білих і рожевих сухих виноградних вин з пізнішою витримкою в дубових бочках.

Горілка – міцний алкогольний напій, суміш очищеного етилового спирту з водою (від 40 до 50%) з характерним горілковим запахом, прозора, без домішок та осаду з м»яким, без сторонніх відтінків смаком. Колись горілку виготовляли з жита, ячменю і пшениці і називали вином. В ті часи вона поділялась на сорти : просте вино, вино добре, вино боярське і вино подвійне, дуже міцне. Крім цього робили горілку, підсолоджену патокою для жінок.

Текіла – національний мексиканський напій, виготовляється на основі пульке – перебродившого соку агави, що існував в Мексиці з давніх-давен. Зазвичай текіла вживається наступним чином: на дно невеликої вузької чарки наливають напій, а на тильну сторону долоні насипають солі та беруть шматочок лайма; потім швидко засипають сіль до рота, одним ковтком випивають текілу і закусують лаймом. Також поширеним є спосіб, який в Росії отримав назву Текіла - бум, текілу і тонік в рівних пропорціях наливають до невеличкого келиха, накривають рукою та б’ють ним по барній стійці, щоб всередині келиха утворились бульки, потім увесь вміст залпом випивають.

Віскі – (англ. – whisky, whiskey) – алкогольний напій (40 - 50% спирту), який утворюється в результаті перегонки сусла, що перебродило, виготовленого з ячмінного солоду, жита або кукурудзи. Далі віскі витримують в дубових бочках з обвугленими внутрішніми стінками. Більшість марок Віскі є сортами семилітньої витримки. Віскі – національний напій англосаксонських країн. Виробництво цього напою особливо розвинуте у Великобританії, Ірландії, США і Канаді. Слово «віскі» походить від кельтської назви цього напою «вода життя». Віскі буває шотландське, ірландське, американське, канадське. Відрізняються смаком і запахом. Чівас Ригал – одна з найпрестижніших марок віскі у світі. Термін витримки – не менше 21 року.

Лікер – міцний солодкий алкогольний напій, виготовлений із заспиртованих фруктів та ягідних соків, настоянок духмяних трав з додатком коріння, прянощів тощо. Лікери існують з часів фараонів, а початок їх комерційного виробництва припадає на середньовіччя, коли алхіміки, лікарі та монахи шукали еліксир життя. Це привело до появи великої кількості широко відомих лікерів, що мали назви релігійних орденів, які першими виготовили цей напій. Лікери вживають як в чистому вигляді так і як інгредієнт численних коктейлів. Лікери діляться на міцні, десертні і креми. Крем – (фр-crеme) різновид лікерів, з пониженим вмістом спирту (біля 20 %) та більшим вмістом цукру (до 60 %). БейлісBaileys – вершковий лікер номер один в світі. Натуральна суміш ірландського віскі, ірландських вершків та натуральних ароматизаторів.

Бальзами – готуються на спиртових настоянках пряних та лікарських трав, коренів, плодів, ефірних масел, які надають бальзамам сильний приємний запах.

Ром – (англ. - rum) Вперше ром почали виготовляти в XVII ст. на острові Барбадос. Міцний напій з витриманого спирту виникає в процесі бродіння та перегону соку цукрової тростини. Легкий ром представлений кубинськими сортами, середній – мексиканськими та пуерто-риканськими, важкий – ямайськими. Темний ром може вживатись гарячим, в складі грогів, в яких його змішують з цукром, лимонним соком, корицею та гарячою водою. Ром, який пройшов довгу витримку в дубових бочках, п’ють в чистому вигляді.
PolskiEnglish
Веб дизайн Львів