Пиво

Пити пиво потрібно довго, доти, поки не закінчаться всі його запаси. Тільки так древній напій рицарів та монахів, дворян і простого люду відкриється у всій своїй золотистій величі і пінному багатстві смаку. Тому що пиво – це не пиття, а стиль життя і чудовий привід для зустрічі.

Не знати пива – не знати радості!
Народна мудрість древніх шумерів.
«Вино варварів» - саме так називали древні римляни хмільний напій германців, який вони робили із збродженого зернового сусла і возили з собою під час походів на Рим. Ні, пивна культура не завоювала традиційно виноробні країни, пивна культура стала існувати паралельно з винною і сьогодні пиво за своїми якостями досягло апогею.

Всі знають про чудові смакові властивості пива, але напевне не всі знають про те чим воно корисне:
  • Пиво виводить з організму канцерогенні речовини і знижує ризик захворіти раком у 2-3 рази – це офіційно доведено японськими вченими.
  • Випитий натще бокал пива, осушує шлунок і очищує його від надлишку слизу, що корисно при гастриті.
  • Тільки пиво здатне виводити з організму солі алюмінію.
  • Добре тамує спрагу, оскільки сприяє швидкому поступленню рідини в кров за рахунок мінеральних речовин і вуглекислоти, які розширяють капіляри в оболонках органів травлення.
  • Пиво – єдиний алкогольний напій, що містить хмелеву гіркоту, яка активізує виділення шлункового соку. Активні речовини, які переходять в пиво з хмелю мають заспокійливу, болетамувальну та гіпнотичну дію на людський організм, пригнічують ріст і розвиток бактерій.


Історія пива

Древні народи Месопотамії вже в Х ст. до н.е. знали 70 різних рецептів приготування ячмінного напою. У Вавилоні діяв закон царя Хурапі, який охороняв якість пива. За розбавлення пива водою пивовару грозила смертна кара – його топили в бочці з пивом його ж приготування. Древні римляни вважали пиво даром богині плодючості Церери і величали його в гімнах і одах. Скіфські кочівники, хоча і не складали гімнів пиву, однак варили його значно краще за римлян… Не було в історії цивілізації ні одного народу, який би не володів мистецтвом пивоваріння. Хоча на смак пиво далеких предків мало чим нагадувало сучасний напій – ні золотистої рідини з хлібним запахом, ні білосніжної шапки піни… каламутна, липка вода з запахом скислого тіста. Навіть справжньої пивної гіркоти – і тої не було.

Гіркі нотки пиву надає хміль, а в Європі про нього навіть не чули аж до ІХ ст. до пива додавали верес, лавр, полин та плющ. Першими вирощуванням хмелю зайнялись баварці. З цього і почалась всесвітня слава баварського пива. Згідно німецької легенди, хмільний напій винайшов казковий король Гамбринус – покровитель пивоварів. У нього навіть був реальний прототип – герцог Ян Примус, великий любитель пива. Склад «правильного» пива (ячмінь, хміль, вода) був встановлений «Законом про чистоту пива», який був прийнятий ще в 1516 році баварським герцогом Вільгельмом.
PolskiEnglish
Веб дизайн Львів